Jdi na obsah Jdi na menu

..mám kašel a rýmu

Máte-li některou kombinaci příznaků bolesti v krku, chrapot, rýmu, ucpaný nos, kašel dráždivý, nebo produktivní, zvýšenou teplotu (tj. do 38,0°C), bolesti svalů a kloubů máte takřka zcela jistě virovou respirační infekci. Léčba sestává z klidového režimu, zvýšeného příjmu tekutin a léčby jednotlivých příznaků (tzv. symptomatická terapie).

  • celkové příznaky, teplota, bolesti svalů a kloubů, bolesti v krku: např. ibuprofen (Ibalgin, Brufen), paracetamol (Paralen)
  • suchý dráždivý kašel např. robitussin antitussicum (možno v těhotenství), stoptussin, levopront
  • k odkašlání: Mucosolvan, Hedelix, ACC
  • ucpané dutiny: Sinupret, Nasivin spray, Olynth spray

​Antibiotika nepomůžou, ty fungují pouze na bakteriální infekce. Jejich užívání naopak zvyšuje riziko různých komplikací.

(Všechny výše uvedené léky jsou volně prodejné a je možné je kombinovat. Neužívejte je, pokud máte alergii, nebo víte, že byste je užívat z nějakého důvodu neměli. Dávkování dodržujte dle pokynu výrobce či lékárníka.)

Trvají-li potíže déle než jeden týden a nelepší se (doba do úplného vymizení příznaků nekomplikované respirační infekce může i u zcela zdravého a mladého člověka trvat i 3 týdny), nebo trvají-li horečky, tj. teplota nad 38°C déle než 48h, nebo jsou jiné závažné souvislosti s vaším zdravotním stavem, je třeba lékařské vyšetření.

Máte-li pouze bolesti v krku a horečku, bez příznaků rýmy a kašle, je možné, že máte angínu. To je bakteriální infekce a je třeba se k nám objednat k vyšetření. Při potvrzení, je léčba antibiotiky.

Pokud samotestováním zjistíte, že máte COVID 19, kontaktujte nás prostřednictvím emailu, aplikací medevio, nebo v akutních případech telefonicky 776 188 899

Kontaktujte nás rovněž v případě nejasností.